Sprint naar content

Leraar Wiskunde

Docent wiskunde met leerlingen in de klas

Leraar Wiskunde

4 jaar
Nederlands
Hbo-bachelor
Voltijd
Sittard
Tilburg

Jij bent goed met getallen en formules en weet hierover op een duidelijke manier uit te leggen.

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Leerlingen hebben elke dag plezier van het inzicht dat jij geeft

Van het berekenen van korting tot het afmeten van ingrediënten. Jij snapt maar al te goed hoe belangrijk wiskundige vaardigheden daarvoor zijn. Tijdens de opleiding Leraar Wiskunde leer jij wat nodig is om de lesstof over te brengen aan jongeren. En het vak van docent is nog zoveel meer dan dat.

Past de opleiding Leraar Wiskunde bij jou?

Bekijk ook deze opleidingen

We zijn op ontdekkingsreis gegaan naar de onderwijscultuur over de grens

Milou

Student Lerarenopleiding Wiskunde Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Wiskunde gekozen?

“Aan de hand van de vraag: ‘Wat wil ik nu eigenlijk?’, volgde een flinke zoektocht. Van fysiotherapie naar technische beroepen. De decaan van mijn middelbare school heeft mij enorm geholpen een keuze te maken. Samen hebben we gekeken naar mijn kwaliteiten: ik praat makkelijk, ik werk graag samen met anderen. Het docentschap leek daar goed bij te passen. Bovendien sprak het vak wiskunde mij op de middelbare school al erg aan. Op verschillende scholen ben ik mezelf gaan oriënteren, maar de vriendelijkheid van docenten en medestudenten in Tilburg waren doorslaggevend.”

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?

“De studiereis naar Potsdam in Duitsland. We zijn op ontdekkingsreis gegaan naar de onderwijscultuur over de grens. Op middelbare scholen geven ze daar nog les op krijtborden. Ik kan me niet eens herinneren dat ik ooit op een krijtbord les heb gehad. Dat is en blijft bijzonder om te zien. We hebben andere schoolsystemen ontdekt, op een universiteit meegekeken en Berlijn leren kennen. Dé perfecte combinatie tussen een stad ontdekken en je kennis verbreden.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Docenten laten je heel erg in je waarde. Vooral het begin van de opleiding staat heel erg in het teken van ‘zelf ontdekken’. Je krijgt veel ruimte om opdrachten te bedenken die bij jou passen. Ik heb veel gehad aan het vak ‘Algemene Professionele Vorming’. Dit is echt gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling in docentschap. Wie je wil zijn? Waar sta je voor als docent? Hoe kun je het beste met leerlingen omgaan? Je krijgt ook de kijk van medestudenten op het onderwijs te horen en dat in combinatie met je eigen visie, is heel goed voor je eigen ontwikkeling op onderwijsgebied.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Door te handelen vanuit de behoefte van de leerling en niet vanuit de docent. Ik wil leerlingen zelf laten nadenken en ontdekken wat zij nodig hebben van een docent. Daarnaast vind ik het differentiëren in de klas heel belangrijk, niet iedere leerling heeft hetzelfde nodig in een les. Je kunt de lesstof op verschillende niveaus aan de klas overbrengen. Sommige leerlingen gaan na de uitleg van een opdracht zelfstandig aan de slag, waar andere nog meer uitleg nodig hebben. Ik help ze er graag bij.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Verdiep je goed in de inhoud van deze opleiding. We hebben allemaal wiskunde op de middelbare school gehad, maar weet dat je tijdens de docentenopleiding nog veel dieper ingaat op het vak. Daar vergissen sommige studenten zich nog weleens in. Maar ook: denk goed na het of het docentschap wel bij je past. Vraag in je omgeving om advies, hoe kijken zij naar jou? Zo heb ik het aangepakt en daardoor heb ik de juiste keuze gemaakt!”

Als docent is geen een dag hetzelfde

Mark

Student Lerarenopleiding Wiskunde Sittard

De 22-jarige Mark Bex woont in Haelen en is nu bezig met zijn laatste jaar van de voltijdopleiding Leraar Wiskunde bij Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS). Vraag hem naar zijn studie en hij vertelt er vol enthousiasme over. Vooral de kleinschaligheid van de opleiding spreekt hem erg aan.

“De keuze om voor de FLOS te kiezen, kwam na een meeloopdag. Ik ben ontzettend goed ontvangen door andere studenten en leraren”, vertelt hij. “In de afgelopen jaren zijn mijn ervaringen met de school alleen maar beter geworden. Naast de kleinschaligheid en goede sfeer van FLOS, vind ik ook de vrijheid die studenten krijgen erg prettig. We worden vrijgelaten in wat we doen, maar worden ook op de juiste momenten beoordeeld. Die balans is heel fijn.”

Op de docenten heeft Mark niks aan te merken. Integendeel. “Ik ben nu bezig met verslagen en de scriptie. De docenten zijn daarmee erg betrokken. Ook hebben we kleine klassen - ik zit zelf in een groep van zo’n tien man - wat de persoonlijke begeleiding ten goede komt.”

Wiskunde

Mark heeft voor deze opleiding een jaar lang de studie elektrotechniek gevolgd. Daar kwam hij erachter dat hij stiekem best goed is in wiskunde. “Hoewel ik in het vierde jaar van de havo een vijf stond voor het vak, blijk ik er nu een talent voor te hebben. Bij de opleiding elektrotechniek beviel het bètagedeelte me wel, maar ik miste de sociale kant van het leren. Ik vind het heel leuk om met jongeren te werken. Heb in het verleden ook jaren als begeleider gewerkt tijdens de Kindervakantieweek.”

In de toekomst hoopt Mark twee functies met elkaar te kunnen combineren: leraar wiskunde en leerlingbegeleiding. Het is allemaal mogelijk. Als de 22-jarige student klaar is met zijn studie, gaat hij een master Educational Needs volgen. Ook bij Fontys in Sittard. “Ik had een paar jaar geleden nooit verwacht dat ik deze richting op zou gaan. Op havo 5 riep ik nog heel hard dat ik nooit meer een voet zou zetten op de middelbare school. Daar is nu heel duidelijk verandering in gekomen.”

Lesgeven

Als docent is geen een dag hetzelfde. En dat is precies wat Mark er zo leuk aan vindt: de variatie in het contact met leerlingen. “De ene dag maak je alleen maar grapjes tijdens een les, de andere dag heb je een leerling met traanogen voor je zitten omdat je tijdens een ouderavond praat over de thuissituatie.”

De waardering bij scholieren is groot, merkt Mark. “Ik heb nu vijf stages gelopen en heb al regelmatig te horen gekregen dat leerlingen het jammer vinden als mijn stageperiode voorbij is en de oude docent terugkomt. Daar doe je het allemaal voor. Voor de leerlingen.”

Mark als docent

“Ik ben niet heel strak in het hanteren van regeltjes. Ik probeer leerlingen vrijheid te geven. Probeer veel te doen met werkvormen en activerend leren en maak graag gebruik van contexten. Als ik een voorbeeldje van Max Verstappen in de les kan gebruiken, dan doe ik dat.”

Gouden tip

“Ik heb de lat tijdens mijn stage te hoog gelegd voor mezelf en durfde daardoor geen fouten meer te maken. Mijn tip: durf je kop tegen de lamp te stoten. Het is niet erg om fouten te maken.”

Wiskunde docent geeft les | Lerarenopleiding Wiskunde
Jouw opleiding

Leraar Wiskunde: een veelzijdige opleiding

Je verdiept je in de vakinhoud en ontwikkelt de vaardigheden die je nodig hebt als tweedegraads bevoegd docent. Je geeft jongeren handvatten voor de toekomst. Door ze te helpen met wiskunde én met hun persoonlijke ontwikkeling. En ook jouw eigen ontwikkeling staat centraal.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Je dompelt je onder in alle wiskundedomeinen.

    Meetkunde, analyse, statistiek en algebra. Maar ook onderzoeken en les(materiaal) ontwerpen.

  • Je leert het vak wiskunde overbrengen.

    Ofwel: vakdidactiek. Je gaat direct met je eigen leervragen aan de slag in je stages.

  • Je leert vol zelfvertrouwen voor de klas staan.

    Van klassenmanagement en het motiveren van pubers tot het organiseren van schooluitjes.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende 4 jaar eruit?

De studie Leraar Wiskunde biedt een combinatie van vakinhoud, vakdidactiek en pedagogiek. In verschillende les- en werkvormen leer jij alles over wiskunde en het docentschap. Door middel van klassikale lessen, (groeps)opdrachten, excursies, zelfstudie en de continue toepassing van theorie in de praktijk (stage).

Leraar Wiskunde student voor de klas
Jouw toekomst

Anderen helpen de wiskunde om ons heen te begrijpen

Na de opleiding ben je tweedegraads bevoegd en mag je het schoolvak wiskunde geven aan vmbo, onderbouw havo/vwo en mbo. Met je Bachelor of Education kun je ook centraal werken aan de ontwikkeling van lesmateriaal. Of doorstromen naar de masteropleiding voor je eerstegraads lesbevoegdheid.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Heb je niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Bij Fontys beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Leraar Wiskunde

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Specificaties

Leraar Wiskunde

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Wiskunde

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Wiskunde

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Sittard

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Vragen die wij vaak krijgen

Bij beide opleidingen word je opgeleid tot een bekwaam wiskundedocent. Tilburg heeft een grote campus en een groot aanbod minoren. In Sittard is het kleinschaliger en heb je wisselende modulen in de hoofdfase, waardoor er meer wordt samengewerkt met studenten uit andere leerjaren. Kom je sfeerproeven wat bij jou past?

Een goede leraar wiskunde legt het vak begrijpelijk uit en heeft oog voor leerlingen. Je zorgt voor een fijne leeromgeving, coacht en toetst of lesstof wordt beheerst. Daarnaast heb je taken zoals ouderavonden, vergaderingen en organiseren van klassenuitjes.

Wiskunde is een tekortvak. Het is een basisvak in de onderbouw en een veelgekozen vak in keuzeprofielen. Er is dus veel behoefte aan docenten wiskunde en daarmee zijn jouw baankansen goed.

Met de lerarenopleiding wiskunde ben je tweedegraads bevoegd om les te mogen geven aan de onderbouw van havo/vwo, het vmbo of mbo. Wil je ook lesgeven aan de bovenbouw van havo/vwo, dan kun je na je bachelor de masteropleiding Leraar Wiskunde volgen.

De salarissen van docenten zijn vastgelegd in de cao van het voortgezet onderwijs of het mbo. Deze vind je op de website van de Rijksoverheid. Het startsalaris is meestal in schaal LB en je kunt doorgroeien naar schaal LC of verder als je je eerstegraads bevoegdheid haalt.